Ripple, kriptolu para birimi olarak piyasaya sürüldüğü günden bu yana birçok banka ile ortak çalışmalar yapmış ve aynı zamanda bireysel / kurumsal yatırımcılarına hizmet anlayışları sunmuştur. Yakaladığı bu yüksek başarısı ve sınıfında önemli bir yer edinmesi ile ünlenen bu sistem türü, uzun dönemden bu yana kullanıcılar tarafından öne çıkartılmaktadır. Çok daha hesaplı fiyatlardan transfer gibi durumları öne çıkartmanızı sağlayan Ripple, Bitcoin ve Ethereum’dan sonra Dünya’nın en önemli üçüncü sanal para birimi olarak görülmekteydi. Fakat çok kısa sürede Ethereum’u sollayarak en yüksek hacme sahip ikinci sanal para olma tahtına oturdu.
Ripple’in Diğer Sanal Para Birimlerinden Farkı
Ripple tercihi yapacak kullanıcılar, diğer sanal para birimlerinden var olan farkı kıyaslayabilmek ve çok daha kesin sonuçlar almak adına bu yollara başvurmaktadır. Buna bağlı olarak Ripple’ın avantajlarını kullanıcılara sunacağız;
- Ripple ağında yer alan bankalar birbirleri arasında yer alan para transferini düşük masraflar dahilinde karşılayabilmektedir. Ripple ağından bir para transferi için ortalama 0.0011 dolar işlem ücreti alınır. Bitcoin ve Ethereum gibi sistemlerde ise bir para transferine 0.0015 BTC civarı bir ücret alınmasından dolayı Ripple, neredeyse 2000 kat daha az masraflıdır.
- Ripple hesaplar arasında ki para transferi ortalama 10 saniye kadar sürmektedir. Bitcoin için bu para transferi işlemi 60-120 dakika arası sürebiliyor. Aynı zamanda uluslararası banka veya kurumların para transferinde bu işlemin aktarılabilmesi 2-3 gün kadar sürebilmektedir. Ripple havale taleplerini daha hızlı bir şekilde karşılayarak, kullanıcılara bu noktada yaşadıkları mağduriyetleri giderme garantisi veriyor.
- Ripple ağı ile yapılacak para transferinde hem gönderici, hem de alıcı tüm bu işlemleri anlık olarak izleyebilmektedir. Bu sayede fon hareketleri iki taraf için de güvenli bir şekilde sağlanabilmektedir.
Ripple Tercih Eden Türk Bankaları
Türkiye’de Ripple sistemine yönelim yapan bankalardan birisi de Akbank’tır. Sunduğu bu avantajlar ve uluslararası para transferinde başı çekmesinden dolayı sanal para birimi olarak Bitcoin veya Ethereum değil, tercihini Ripple sisteminden yana kullanmaktadır. Devlet destekli bankalar her ne kadar kriptolu para birimlerine karşı önyargılı olsa da, özelleştirilmiş bankaların bu tarz bir sistem ile desteklendiği bilinmektedir.
Aynı zamanda düşük masrafları, daha hızlı para transferi ve kullanıcılarına %100 güvenilirlik sunması ile öne çıkan Ripple, bu başarısında hep bir kademe yukarı çıkmaktadır. Uzakdoğu ve Amerikan bankaları gibi dünya para trafiğinin %80’nini elinde tutan bankaların da Ripple sistemi ile para transferi sağlama konusundaki çalışmaları biliniyor. Bitcoin’in bir anda oluşan yükselişi, kullanıcıların diğer kriptolu para birimlerine de yatırım yapıp, zamanla komisyon ve değer elde etmesiyle orantılı bir sistemin öne çıkmasını sağlamıştır. Bu noktada ise sizleri bilgilendiriyor ve çok daha fazla konuya ilişkin detaylı fikir alarak, sanal para birimleri hakkında bilgi edinmenizi sağlıyoruz.