Yüzyılın yatırım aracı olarak görülen dijital para birimlerine, her geçen gün bir yenisi dahil olmakta. İlgi ve popülerliğini sürekli artıran dijital para sektöründe Bitcoin’in en önemli rakiplerinden Litecoin, son aylardaki hızlı yükselişleri ile birçok kişinin radarına takılmış bir durumda… Peki Litecoin nedir? Litecoin almak mantıklı mı? Litecoin yükselir mi? Litecoin hakkında her şey bu yazımızda…
Litecoin nedir?
Google’ın eski personellerinden biri olan Charlie Lee tarafınca, 7 Ekim 2011 tarihinde GitHub üzerinden piyasaya çıkarıldı. Litecoin ağı ise 6 gün sonra hayata geçirildi. Litecoin blok zincir teknolojinde yeni bir blok oluşturulma süresini 2,5 dakika kadar azaltmıştır. SHA-2 algoritması yerine scrypt algoritmasını kullanmıştır. Litecoin, coin sayısını arttırarak ve Bitcoin Core istemcisinin bir çatalı olarak ortaya çıkarılmıştır.
Litecoin’in amacı nedir?
Litecoin, dünyanın dört bir tarafına ve herkes tarafından yok denecek kadar az bir tutarda işlem maliyeti ile para transferi yapmaya yarayan bir dijital para birimidir. Diğer altcoinlerde olduğu gibi herhangi bir merkeze bağlı olmayan Litecoin, açık kaynak kodlu uluslararası bir ödeme sistemidir.
Litecoin’in kullandığı matematik altyapılı teknolojisi bütün ağı korumakla görevlidir. Ayrıca kullanıcıların kendi paralarını kendilerinin kontrol etmesine izin verir.
Litecoin’in avantajları nelerdir?
Son zamanlarda oldukça popüler olan ve kripto para birimleri ile ilgilenen herkesin tanıdığı Litecoin, çok süratli işlem onaylama süresine ve çok gelişmiş bir depolama sistemine sahiptir.
Litecoin, Bitcoin’in açık kaynak kodlu yazılımından esinlenerek dizayn edilmiştir. Bitcoin ve Litecoin arasındaki en büyük fark madencilik algoritmasının, standart donanımlı bilgisayarlarla bile kesintisiz olarak mining yapabilme imkânı sunar. Aynı zamanda Litecoin işlemlerin süratli bir biçimde onaylanmasını sağlayacak altyapıya da sahiptir. Yapılan tüm işlemler 2,5 dakikada onaylanmaktadır. İşlem kanıtlama algoritması scrypt tabanlı olduğundan dolayı, standart donanımlı bilgisayarların GPU işlemcileri ile basit bir şekilde madencilik yapılabilir.
Litecoin ne kadar?
2017 yılında çok ciddi değer artışı sağlayan Litecoin, 20.01.2018 günü 17:55 itibariyle 205,60 dolardan işlem görmektedir. Litecoin’in piyasa değeri 11,2 milyar dolar ve günlük işlem hacmi ise 538 milyon dolardır.
Litecoin ile Bitcoin arasındaki farklar nelerdir?
Litecoin ile Bitcoin arasında birtakım farklar bulunur. Litecoin ağında blok işleme süresi 2,5 dakika olacak şekilde tasarlanmıştır. Ancak bu süre Bitcoin’de 10 dakika kadardır. Bu yüzden Litecoin, Bitcoin’e göre çok daha süratli işlem onaylamalarına sahiptir. Litecoin, Proof of Work olarak isimlendirilen ‘’çalışmanın ispatı’’ algoritmasında SHA-2 yerine scrypti tercşh etmiştir. Litecoin’in scrpyt algoritmasını tercih etmesinin nedeni, Litecoin mining için tasarlanan FPGA ve ASIC cihazlarını SHA-2 kullanan Bitcoin’e nazaran tasarlamak çok daha pahalı ve çok daha karmaşıktır.
Litecoin üretim limiti
Charlie Lee tarafından tasarlanan Litecoin’in üretimi limiti, Bitcoin’in 4 katı kadar yani 84 milyon olarak tasarlanmıştır. Şu ana kadar yaklaşık olarak 54 milyon LTC üretilmiştir.
Charlie Lee elindeki bütün Litecoin’leri sattı
Litecoin’i tasarlayan kişi olan Charlie Lee, elinde bulunan bütün Litecoin’leri sattı. Bu haberin duyulması ile birlikte Litecoin ve kripto para dünyasında büyük şaşkınlık yarattı. 2017 Aralık ayında gerçekleşen bu satıştan sonra Litecoin’in değeri uzun bir süre değişkenlik göstermedi.
Litecoin’in dolar karşısında değeri
Litecoin ilk çıktığı tarihte, Bitcoin’e alternatif olacağını açıklamıştır. Bu açıklamadan sonra tüm yatırımcıların ve meraklıların dikkatini çekmiş ve ardından hızlı bir değer artışı yaşanmıştır. 2014 senesinin birinci ayında, dolar karşısındaki en yüksek değere ulaşmış ve 24 dolardan alım satım işlemleri yapılmıştır. Şu an itibari ile 205 dolardan alım satımları yapılabilmektedir. Litecoin’in dolar karşısında en düşük değeri ise 2015 ocak ayında yaşanmış ve 1,29 doları görmüştür.