Ripple, ilk on kripto para içerisinde çok hızlı şekilde girmişti. Şimdi de bu hızını geneleksel bankacılık sektörünü, çağa uydurma konusunda yaptığı anlaşmalar ile gösteriyor. Ripple ilk çıktığında hedefini, uluslar arası bankacılık sektörünü daha hızlı, şeffaf ve ekonomik hâle getirmek olarak paylaşmıştı. Bu yönde de yaptığı büyük anlaşmalar neticesinde şuanda market kapasitesini arttırarak en büyük 3. kripto para koltuğuna oturmuş bulunuyor. Şuanda neredeyse Bitcoin market kapasitesinin çeyreği ve Ethereum’un yarısı kadar olsa da kısa sürede çok ciddi şirketlerle anlaşmalar yapmış. 20 Şubat itibariyle yaklaşık olarak tanesi 4.5 tl olarak değerde işlem görmektedir.
Son zamanlarda Bitcoin’in oldukça hantal ve masraflı olan block zincir yapısının tam tersine, Ripple tüm ağ bilgilerini anlık olarak depolayan bir konsensus defteri kullanır. Bu teknoloji de sürekli olarak işlemler kontrol edilip herhangi bir madenciye gerek kalmadan onaylanır. Bu nedenle işlemleri onaylamak için gereksiz bir elektrik enerjisi harcanmaz. Son günlerde bir çok ülke aşırı elektrik tüketimi nedeniyle Bitcoin Madencilerine çeşitli yaptırımlar uygulayacağını belirtmişti.
Ripple Bankalar Arası Transferleri Geliştiriyor
Gelenekselleşmiş banka transferleri neredeyse yüz yıllardır kullanılıyor. Teknoloji bu kadar gelişmişken, elimizde hesap defterleri bankada sıra bekliyoruz. Bu sadece bizim için geçerli değil, hâla bazı bankalar arası transferlerde geleneksel yöntemler kullanıyor. Bunlar da transferleri daha fazla işlem ücreti, uzayan transfer süreleri gibi negatif olarak etkiliyorlar. Ripple’ın amacı ise bunu düzeltmek.
Günümüzde bankalar işlemlerinde intranet isminde bir ağ kullanıyor. Bunu sadece kendi şubeleri ve atm’leri arasındaki bir internet bağlantısı gibi düşünebiliriz. Bir başka banka veya herhangi bir kişi bankanın intranet bağlantısını kullanamıyor.
Biraz garip bir örnek olacak fakat şu şekilde belki daha açıklayıcı olabilir. Örneğin 5 arkadaş bir internet kafedeyiz, kendi aramızda oyun oynayabiliyoruz. Fakat biz başka bir internet kafedeki 5 arkadaşımızla oyun oynamak istiyoruz, fakat onların ağında da sadece kendileri var. Bu durum da ya biz onların internet kafesine gideceğiz, ya da onların bize gelmesi gerekiyor. Bizim onların yanına gitmemiz hem zaman alıyor, hem de yol parası vermemiz gerekiyor. Aynı yerde olsaydık ya da aynı ağa bağlı olsaydık hem zamanımız gitmeyecekti, hem de paramız cebimizde kalacaktı. Peki bunlar niye internet üzerinden oynamadı derseniz, oyun için olabilir fakat bankacılık sektöründe güvenlik herşeyden önce gelir. Bu nedenle sadece bankalar arası bir intranet gerekiyor. İşte bunu da ripple ile sağlayabilmekteler.
Son günlerde bankalar yavaş yavaş bu sisteme dahil olmaya başladı. Bu durum ripple coin’in değerini nasıl etkiler bilemiyoruz fakat ripple satın almak isterseniz sitemizdeki rehbere göz atabilirsiniz. 🙂