2008 senesinde Satoshi Nakamoto tarafınca çıkarılan Bitcoin’in ardından yüzlerce sanal para birimi çıkartıldı. Değeri, piyasadaki işlem hacimleri, amaçları, madenciliği gibi çeşitli farklılıklara sahip bu Altcoin’ler her geçen gün gelişmelerini sürdürmektedir. Buna paralel olarak da daha çok ilgi ve talep görmektedir.
Bitcoin’in bu sıra dışı artışlarından dolayı birçok yatırımcı ya da meraklıları gözlerini diğer kripto para birimlerine çevirdi. Bitcoin’in dünyadaki kripto para talebini tek başına karşılamayacağı düşünülmüştür. Gerçekten de bu düşünce gayet doğrudur. Diğer kripto para birimlerinin farklı amaçlara göre tasarlandığı ve tek bir hizmete yönelik olmadığı görülmüştür.
Altcoin’lerin çıkış nedenleri
Bitcoin harici diğer kripto para birimlerinin ortaya çıkış sebeplerini farklı bir şekilde incelemek gerekir. Blok zincir altyapısını kullanan Bitcoin, kimlik bilgileri ve aracı kurumlar olmadan para aktarımı yapmaya olanak sağlasa da geçen zaman içerisinde tanık olduğumuz gibi çeşitli problemler çıkarmaktadır. Bu sorunları görenler alternatif sanal para birimleri çıkarttılar. Kimileri blok zincir teknolojisi üzerinde yaptıkları değişiklik ve yeniliklerle hayata geçirilirken, bazıları da kendi altyapılarını kullanarak problemlere çözüm olmak istediler. Bu amaçla ortaya çıkan Altcoin’lerden bir kısmı başarılı olmuş bir kısmı da ilgi ve talep görmeyerek piyasadan çekilmiştir. Şu an itibari ile piyasada 1380 adet Altcoin bulunmaktadır.
Altcoin’lerin bazı avantajları
Bitcoin’in bu hızlı yükselişi birçok kişinin iştahını kabartmış ve BTC madenciliğine başlamıştır. Buna paralel olarak BTC çıkarma zorlamıştır. Çünkü Bitcoin sisteminin teknolojisi, BTC madenciliğine olan ilgi ve talebin artmasıyla birlikte kendini otomatik olarak güçleştirmektedir. Bu sebeple standart donanımlı cihazlar ile madencilik yapmak imkânsız bir hale gelmiştir. Bu sebeple yatırımcılar gözlerini ilgi ve talep görmemiş olan Altcoin’lere çevirmiştir.
Ripple’i inceleyelim
2017 senesi kesinlikle Bitcoin ve Altcoin’lerin yılı oldu. Sanal para birimlerinin toplam piyasa değerlerinde çok büyük yükselmeler yaşandı. Bu yükselmelerden en çok ilgi çeken kripto para birimlerinden biri olan Ripple olmuştur. Ripple uzun bir zaman Bitcoin ve Ethereum’un ardından 3.’lük koltuğunda oturmaktaydı. Fakat 2017’nin son günlerinde Ripple ciddi bir yükseliş ile birlikte Ethereum’u geride bırakarak 2.’lik koltuğuna oturdu.
Uluslararası bir ödeme ağı olarak bilinen Ripple’ın özellikleri, Bitcoinde yaşanan problemlere çözüm olmak amacıyla geliştirildiğini söyleyebiliriz. Ripple’in amacı banka ve kullanıcıları arasındaki para transferlerini daha kolay ve günün her saatinde anında yapılmasını sağlamaktır. Ayrıca bu zorlu süreci en basite indirgemek ve masrafları da olabildiğince düşük tutmaktır.
Az masraf, anında işlemler ve basit işlem takibi
Ripple teknolojisini kullanan bankalar kendi aralarında olabildiğinde az masraflar ile para gönderimleri yapabilmektedir. Ripple ağı ile yapılan her işlem için yaklaşık olarak 0,0011 dolar gibi komik bir ücret ödenmektedir. Bitcoin’de işlem ücreti ortalama olarak 0,0015 BTC’dir. Yani Ripple ile karşılaştıracak olursak yaklaşık 3000 katı daha pahalıdır.
Ripple’da aktarılan tutarlar yaklaşık 5 ile 10 saniye arasında istediğiniz hesaba transfer edilmektedir. Bitcoin’de ise bu minimum 1 saati bulmaktadır. Ayrıca bankalar ile kurumların kendi arasında yaptıkları uluslararası ödemeler, günümüzde kullanılan sistemler ile 2 ile 4 iş günü içinde olmaktadır. Aracı kurumların da işin içine girmesi ile birlikte işlem ücreti artmakta ve işlem süresi daha da uzamaktadır. Ripple ile uluslararası para transferleri ihtiyacını karşılayacak kapasitede ve bu problemi de komple kaldırmaktadır.
Ripple ağı üstünden yapılan ödemeleri, bankalar ile transferi gönderen ve alan kişi anında takip edebilmektedir. Kısa bir vakit içerisinde tamamlanan işlemlerin sonucu, önce merkez deftere sonrasında ise tarafların defterlerine işlenmektedir.